ЗАЩО ЛИГУСТРУМЪТ Е НАЙ-ИЗПОЛЗВАНИЯТ ВИД

Един от най-използваните видове в зелените площи си остава лигуструмът, и ако си задавате въпроса „Защо това е така?“ – прочетете следващите няколко реда.

За любознателните:

Знаете ли от кое семейство е? Семейство Oleaceae, да това е представител на семейство Маслинови.

Ligustrum vulgare, или обикновено птиче грозде е храст с височина няколко метра. Разпространен е в Северна Америка, Северна Азия, Европа, също и в България.

Обикновеното птиче грозде расте като подлес в широколистните гори. Тази информация ни дава насока за условията, при които се развива обикновеното птиче грозде – обича слънце, но понася полусянка, обича плодородна почва, издържа на зимните температури у нас. При по-меки зими и сравнително топли райони в страната е полувечнозелен храст, а иначе листата му опадват през зимата.

Приложение:

Лигуструмът не случайно е толкова използван в зелените площи. Една от причините е устойчивостта на засушаване. Въпреки, че като всяко растение се нуждае от подходящи грижи, възрастните растения могат да издържат на известно засушаване и на неблагоприятни условия.

Друга причина е, че понася резитбите, което го прави подходящ за оформяне на живи плетове. Растенията, които се сгъстяват след резитба създават плътна маса и така оформят красиви живи плетове. Освен това лигуструмът е сравнително устойчив на замърсяване и болести, което още повече разширява приложенията му.

От него могат да се оформят и живи плетове, които не са подрязани, а са свободно растящи, като така се оформя красива периферия.

За любителите на екологосъобразните решения – плодовете на лигуструма са храна за птиците, и ако искате да ги приютите, да им осигурите обитание и храна – може да засадите по периферията на обекта обикновено птиче грозде. Това е начин да се осигури редовна храна на птиците и те да не нанасят вреда на плодните дървета.

Подходящ е също за засаждане като единично растение, в група по няколко или с други храсти, както и за оформяне на фигури.

Въпреки, че често не виждаме цветовете на лигуструма, тъй като го подрязваме, то растенията, които са свободно растящи и неподрязани цъфтят с красиви бели цветове.

Съвети от специалиста:

Намерете подходящо приложение на този „универсален боец“, използвайте го на подходящите места, грижете се по правилният начин и ще получите прекрасни резултати.

Лигуструмът може да се засади както „на гол корен“, така и в контейнер. Имайте предвид, обаче че засаждането с открита коренова система носи своите рискове. По-сигурно е засаждането в контейнер – така сте уверени, че растенията са добре прихванати, няма да се подлагат на излишен стрес и ще се развият по-успешно.

По отношение на времето на засаждане – за предпочитане е есента, въпреки че прекрасни резултати с лигуструма ще имаме и по всяко друго време, ако растенията са в саксия и им осигурим достатъчно поливане в началния етап на развитие.

Лигуструмът удачно се използва както в периферията на обекта – жив плет, ограда, така и като структура в композицията, а също и за фон на други декоративни растения.

автор: л. арх. К. Едрева






При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни