СИЛАТА НА ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА

Много голяма част от възприемането на околния свят става с помощта на зрителните ни рецептори. Ето защо е толкова голямо въздействието на визуалните изкуства. Ландшафтния дизайн също въздейства чрез цветове и багри, обеми и форми. В добре композираната градина има разбира се и аромати и звуци, но така или иначе основно възприемаме зрително.
Подобно е и въздействието на фотографията. Въпреки нашествието на ИИ и там, в областта на фотографията, все пак ролята на твореца-фотограф не може да се отмени.
В изкуството - и в градинско-парковото и фотографското днес се обръща внимание на естеството, на природата. Естествената хармония е повече ценна. ИИ не може да пресъздаде емоции и настроения. Затова и значимите фотографи бягат от фотошопа и стерилната красота. Дайдо Морияма. Ринко Каваучи, която, между другото казва, че “Красотата винаги се крие в очите на наблюдателя. Добрият фотограф е в състояние да направи снимката по такъв начин, че онази красота, която се е появила в неговите очи да се запечата и на снимката.“
 
автор: л. арх. К. Едрева





При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни