ПРЕДИМСТВАТА НА ПЛЪТНОТО ЗАСАЖДАНЕ

Когато оформяме даден обект е добре да предвидим открити и закрити пространства. Това означава да има площи, които са плътно засадени с растения - храсти, дървета и площи, които са свободни - заети с тревна покривка.

И точно по повод на затревените площи бих искала да споделя някои свои мисли.
Вероятно се счита, че затревените пространства не изискват особено грижи и се прибягва до тях прекалено често. Добрата тревна покривка, напротив изисква прекалено много грижи и е доста скъпо удоволствие, най-вече при поддържането.
Като професионалист, много бих искала да се върне озеленяването с използване на повече видове, по-голямо разнообразие от храсти и дървета.
Плътното засаждане на растения е по-скъпо в началото, но поддържането е не толкова интензивно, както при затревените площи.
Затревяването трябва да е част от общата картина, а не основен елемент. Тревният килим трябва да е свободен от растения, както и с удачно подбрана форма.
По-добре е да изградим малка затревена площ, но добре поддържана, отколкото целият обект да е затревен, но в един момент, когато се окаже, че поддържането е скъпо, тревата да се занемари.
Когато се заемаме с дизайна на зелените площи е добре да потърсим професионално мнение. Винаги ще се намерят работници, които да нахвърлят някакви тревни смески, но какво ще се случи след това...
Темата за затревяването е дълга. Пожелавам на всички, които искат да имат тревен килим да го изградят удачно и да му се радват.
 
автор: л. арх. К. Едрева





При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни