ДВОРЪТ ПРЕЗ ЗИМАТА

Може ли зимният двор да бъде красив?

Когато планираме градината, особено ако жилището се обитава целогодишно е задължително да помислим за целогодишен декоративен ефект.

Този ефект през зимните месеци се постига както от структурата на композицията, на растителността, така и от използваните видове.

Как да подсилим въздействието през зимата?

Като планираме кътове, които да могат да се използват и през студените зимни дни. Такива могат да бъдат затворени беседки, пейки, разположени на открити места, където да се порадваме на зимното слънце, когато няма вятър или на закътани места, където гъстата иглолистна растителност ще ни предпази и осигури закътано пространство.

Малка постройка, която да се затваря през студените дни с плъзгащи се стъклени прегради е чудесно решение.

Освен това, градината може да бъде набрюдавана и от самото жилище, от остъклено пространство, което да има пряк визуален контакт с двора, гледка кам красиви групи растения със зимен ефект.

Когато търсим целогодишен ефект в градината, обикновено разчитаме на иглолистните растения. С тях можем да зададем основната структура – те са плътни, дават обеми. Разбира се, обаче не бива да прекаляваме, тъй като има опасност да се получи прекалено мрачно и потискащо въздействие.

Наред с иглолистните, добре е да отделим достатйчно място на широколистните вечнозелени растения. Те могат да бъдат както в свободна форма, така и подстригани като сфери, полусфери и други. Така ще разчитаме и на обемите и зелената багра. Подходящи видове са чашкодряна, илекса, лигуструма, котонеастера, вибурнум тинус, чемшир, фотиния, лавровишнята, пираканта, махония, розмарин, лоницера. Част от стените или оградата може да „облечем„ с бръшлян.

Когато умело използваме тези растения ще направим някои места в градината да са плътни, ефектни с форма, обеми, структура на листата. Такива групи или единични храсти се забелязват, осигуряват присъствие в композицията. Дори и покрити със сняг, тяхната структура и форма остават забележими.

Освен на обеми и плътност, можем да разчитаме и на интересна корона на растения, когато са с опадали листа. Такива интересни корони имат плачущата върба, други видове с плачуща форма, видове с декоративна форма „тортуоза„ – накъдрени клонки, интересни и без листа. Такива корони с интересна форма и рисунък сащо са подходящи за зимният ефект в градината.

Друго, на което можем да разчитаме са растения, чиито плодчета остават до по-късно на растенията. Това може да бъде аронията, шипката, особено декоративната ябълка. При тях плодчетата се задържат дълго и са ефектни дори и при снега.

Освен тези растения, особено ценни в градината през зимата са видовете, които имат ефектна кора. Това са най-вече кучешкия, сибирския дрян – ефектни с гъстите си, тънки и ярко обагрени стебла. Самостоятелно или в живи плетове те са особено ценнни през зимата.

В тази група – на ефектни със стъблата си растения са и някои дървета, които имат интересна структура или цвят на кората. На първо място е брезата. Светлата кора, ефектно напречно набраздена с тъмните ивици е прекрасна на фона на зимния пейзаж. Други растения с ефектна кора са някои видове ацер, японска вишна, брусонеция и други.

Наред с това, може да се помисли и за някои детайли, като малки цветни декорации в ярки цветове – метални или дървени, които да създават настроение. Много добре също се вписват и соларните лампи, създаващи настроение в така бързо настъпилото свечеряване.

Правилно подбраните растения, добре комбинирани и разположени в градината ще донесат радост и настроение през цялата година.

автор: л. арх. К. Едрева

 

 






При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате "сайта ОРС"
2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни